STIHLi tootevalikus on 3 erinevat murutraktorit, 95 cm lõikelaiusega RT 5097Z, 110 cm RT 4112 SZ ja 125 cm lõikelaiusega RT 6127 ZL. 

Kellele STIHLi murutraktorid mõeldud on?

Aiaomanikud, parkide hooldajad ja ka näiteks hotellid, kus hinnatakse niidu kvaliteeti, kogumise ja multšimise võimalust.

STIHLi murutraktorite puhul räägime eelkõige kolmest aspektist:

  1. Niidu kvaliteet ja võimekus
  2. Kasutajamugavus
  3. Turvalisus

Niidukvaliteet ja võimekus

Niidukvaliteeti mõjutab eelkõige niiduteki ehitus ja lõiketerade profiil. Terad tekitavad õhuvoolu selliselt, mis tõstab muru püsti, ka selle, mille esiratas maha tallab. Niiduteki ehitus tagab õhuvoolu ühtsuse kogu niiduteki ulatuses ning kogumisel tagab optimaalse korje. Multšimisel tagab niidutekk lõigatud muruliblede ühtlase laotuse. 

Niiduvõimekuse tagab võimas bensiinimootor, mis tagab optimaalse tera pöörlemiskiiruse ka tiheda ja ülekasvanud muru korral. RT 5097Z 2 silindrilne 16,6 hobujõuline mootor on võimeline niitma muru 30-100 mm kõrgusel kuni 8,5 km/h . RT 4112SZ 2 silindriline 17,1hp, niidukõrgus 35-90mm, maksimaalne kiirus 10.3 km/h. RT 6127ZL 2 silindrit, 21,2 hp, sünkroonniidutekk reguleeritav 30-110 mm, maksimaalne kiirus 9,4 km/h.

RT 6127 ZL on varustatud sünkroonniidutekiga, st et kaks hammasrihmülekandega liikuvat niidutera pöörlevad teineteise suhtes vastupidises suunas ja 90 kraadises nihkes. See tagab äärmiselt hea niidutulemuse ja kogumiskorvi täitumise.

RT 5097 Z terad pöörlevad teineteisele vastupidises suunas, mis tagab hea niidu tulemuse ning kogumiskorvi täitumise. Kuna terade pöördenurk ei ole fikseeritud, siis kahe tera ülekatte tarbeks on niidutekk paigaldatud diagonaalselt.

RT 4112 SZ on STIHLi ainuke külgväljaviskega murutraktor. Väljaviske ainuke eelis kogumise ja multšimise ees on maksimaalne liikumiskiirus, kuid niidutulemuse ja kasutajamugavuse hinnaga. Niiduterad pöörlevad samas suunas, mis tähendab, et väljaviskeava poolne tera peab transportima ka teise tera muru, mistõttu on sellise niiduteki kasutamisel niidu kvaliteet veidi madalam.

Kõiki mudeleid on võimalik kasutada multšimiseks, selles tuleb lisaks soetada vastav lisavarustus väljaviske avade katmiseks.

Kasutajamugavus

  • Edasi-tagasi liikumiseks on rooli juures lihtsasti opereeritav kang.

  • Niiduteki kõrguse seadistamine on lihtne ja ei nõua väga palju jõudu.

  • Kogujatega mudelitel RT 5097 Z ja RT 6127 ZL kogumiskorvi tühjendamine on tehtud samuti kergeks ja lihtsaks. Kogumiskorvi täitumisest annab märku indikaator armatuurlaual.

  • Kasutaja mugavust lisab libisemis kindel ja vedrustusega iste.
  • Kõik Stihl murutraktorid on varustatud elektromagnetilise siduriga, st et niiduterad käivitatakse nupuvajutusega.

Turvalisus

  • Kaitsetega kaetud rihmaajamid
  • Turvalüliti istemes, mis seiskab terade ajami, kui kasutaja peaks istmelt tõusma (maha kukkuma, töötavate teradega traktorilt maha astuma)

  • Tagurpidi niitmise lüliti vasaku jala all

  • Seisupidur

Talvine hoiustamine

Enne pikemat hoiustamist tasub murutraktor suuremast mustusest puhastada. Survepesuri kasutamisel vältida otsest kontakti laagritega.

Samuti tasub sügisel mootori hooldus ära teha, sh õlivahetus.

Viimaseks, tuleb hoiuajaks paigaldada hoolduslaadija, mis ei lase akul talvega tühjeneda ning vähendab sulfaatide teket.