Milliseid töid hoolduse käigus tehakse? iMow robotniiduk töötab Eesti keskmise suurusega aias hooaja jooksul umbes 800 h. Selle aja jooksul sõidab ta maha ligikaudu 1000 km ning sellel teekonnal põrkab vastu takistusi keskmiselt 20 000 korda ja seda nii vihma, lõõskava päikese kui ka tormise tuulega. Seega võib öelda, et robot peab hooaja jooksul taluma pea kõike. Seetõttu vajavad iMowd veidike hoolt, alustades lihtsamast mustuse puhastusest ja lõpetades keerukamate komponentide testidega. Kõik selleks, et järgmisel hooajal tõrgeteta töötada. Ka hoiustamiseks on omad nõksud. 

Leia endale lähim Profikeskuse esindus

Mida ja miks hooldada?

Hooldus koosneb kolmest põhiosast:
1. Diagnostika
2. Puhastamine ja defekti kõrvaldamine
3. Kuluosade vahetus

Diagnostika

Diagnostika hõlmab enamasti välpade nullimist ja möödunud aasta kokkuvõtte tegemist. Näiteks palju kulutas iMow laadimisele elektrit, mitu korda üldse akut laeti, mitu tundi kulutati niitmisele, mitu korda sadas vihma või põrkas iMow vastu batuuti. Samuti annab diagnostika ülevaate hooajal esinenud tõrgetest, mille põhjal saab edasimüüja anda soovitusi niidupinna või seadistuse korrigeerimiseks. Ka tarkvara võib vajada uuendamist. 

Kui esmapilgul tundub, et puhastamist vajavad ainult niidutekk ja plastikkatted, siis tegelikult on asi tunduvalt keerulisem. Tavaliselt kogunevad muru ja muud jäägid ümber võllide. Et vältida rattamootori ülekoormamist, tuleb rattad eemaldada, puhastada võllide ümbrused ja rattad, et tagada nende vaba ja takistusteta liikumine. Ka esirataste puksid vajavad puhastamist ja määrimist spetsiaalse määrdega ning vajadusel tuleb kulunud detailid vahetada.

Kuna robot töötab enamasti kuiva ilmaga, siis saab see tolmuseks nii seest kui ka väljast. Robotit tuleb puhastada, kuna niiduki põhjas on kondensatsioonivee äravooluavad, mille settinud tolm ja murujäägid võivad ummistada. See ei mõju hästi elektroonikale, kui vesi ja niiskus masinasse jäävad. Veel hinnatakse ja vajadusel puhastatakse elektrilised ühendused spetsiaalsete puhastuainete ja määretega, et vältida võimalikku oksiidi teket ühendusklemmidel. 

Kuluosade vahetamine

Roboti puhastamise käigus saab selgeks, millised detailid vajavad vahetamist. iMow hooajalõpu hooldusel vahetatakse esmajärjekorras kindlasti tera ja esirataste pöördpuksid. Sõltuvalt läbisõidust, hooajakesksest puhastamisest ja pinnasest võivad kulunud olla esirataste laagrid, mistõttu vajavad vahetust ka esirattad. Mitmed juhuslikud takistused niidupinnal tekitavad samuti lisakulusid.

Näiteks võivad tormi ajal maha langenud puuoksad, käbid või mänguasjad tera deformeerida. Lisaks vähenenud niitmisefektiivsusele ja suurenenud koormusele põhjustab rikkis tera vibratsiooni, mis kutsub omakorda esile teramootori poltide lahtivärisemise. See võib põhjustada erinevaid probleeme, alustades niidukorpuse ja lõpetades elektroonika kahjustustega. 

iMow hooldus lõppeb alati katse käivitamisega testalal ja aku täislaadimisega. Tehakse viimane test veendumaks, et iMow on järgmiseks hooajaks 101% valmis.

Kui nüüd tundub, et tahaks oma robotniiduki meile hooldusesse tuua, siis leia endale lähim Profikeskuse esindus ja tule meile külla!