muru niitmine sügisel, kevadel, suvel

Muru niitmine on võtmetähtsusega tegevus, et saavutada lopsakas ja pehme muru. Iga aia omaniku unistus on külluslik murumaa, millel on pehme kõndida ja kaunis terrassilt nautida. Seda aga ei saavuta niisama, seetõttu jagame sinuga soovitusi, mida pidada meeles muru niitmisel. Muru niitmine on küll kunst, aga mitte midagi keerulist!

Muru niitmine ja selle põhitõed

Seda teab iga hobi aednik, et regulaarne muru niitmine tagab nii kauni kui ka tiheda ja tugeva murulapi. Pealt näha lihtne, kuid vaatamata sellele on ikka paljud inimesed sellega kimpus. Nõuandeid, kuidas muru niitmine peaks käima, on palju, kuid millised neist päriselt töötavad, ei tea paljud.

  • Ideaalne muru pikkus on kolm kuni viis sentimeetrit. Kui muru on madalam kui kolm sentimeetrit, ei ole seda vaja hakata kohe niitma. 
  • Teiseks tuleb muru niitmine ajastada sõltuvalt selle pikkusest.
  • Kolmandaks, pea meeles, et korraga võiks niita vaid kolmandiku pikkusest. Jah, sa mõistad õigesti! Kui muru niitmine on pika puhkuse tõttu mitmeid kordi vahele jäänud, ei tasu ka kümne sentimeetri pikkust muru kohe poole lühemaks niita, vaid piirduda kolmandikuga. Kõrgema heinamaa niitmiseks on parim lahendus vikatiga niitmine. Koduaias tavaliselt pole vaja seda kasutada, sest muruniiduk ja trimmer teevad oma töö ära.

Muru niitmine kevadel, suvel ja sügisel

Muru niitmine algab kevadel, saavutades kõige intensiivsema aja tavaliselt mai- ja juunikuus. Esimene muru niitmine tuleks teha üpriski kiiresti, kui aiahooaeg on alanud. Seejärel saab juba vastavalt muru kasvule otsustada, kui tihedalt on seda vaja niita. Optimaalne on üks kuni kaks niitmise korda nädalas. Viimane muru niitmine sügisel annab lõppakordi selleks aastaks. Madalate temperatuuride tõttu ei kasva muru talvel ja siis pole seda ka vaja niita.

Kevadilmad võivad olla muutlikud ja vihmased. Pea meeles, et muru niitmine vihmaga ei ole hea idee, sest sel ajal on soodsad tingimused erinevate haiguste levitamiseks. Oota kuniks muru on täielikult kuivanud ja alles siis võta muru niitmine ette. 

Lisaks niitmisele on kevad ka kõige õigem aeg, kui külvata muru, väetada või seda õhutada. Seda kas muru on vaja väetada või õhutada sõltub mitmest asjaolust. Kui sa soovid veelgi lopsakamat ja tihedamat muru, võid kaaluda ka neid tegevusi.

Muru niitmine sügisel sõltub ilmast, mida soojem on sügis, seda kauem ja kiiremini muru kasvab. Mida jahedam on sügis, seda harvem tuleb niiduk välja ajada.

muru hooldus, väetamine ja trimmerdamine

Muru niitmine - meelespea

  • Niida muru iga kord erinevalt, et vältida muru sisse tekkivaid rattajälgi;
  • Veendu, et lõiketera oleks terav;
  • Ära niida muru liiga lühikeseks. Pea meeles, et minimaalne muru kõrgus on kolm sentimeetrit;
  • Võta kasutusele murutrimmer, sest muru trimmerdamine aitab hoida ka kõige keerulisemad kohad niidetuna;
  • Riisu kokku üleliigne niidetud muru.

Muruhooldus pole midagi keerulist, kui sul on head abivahendid, mis aitavad sul seda regulaarselt hooldada. Töökindlad aiatööriistad ja niidukid saad valida STIHL toodete seast ning muuta muru niitmine lihtsaks ning lausa lõõgastavaks tegevuseks.

Nüüd kui muru niidetud, aseta pehmele murule või terrassile mugav aiamööbli komplekt, kuhu kuulub pehme aiadiivan ja väike kohvilaud, ning naudi rohelust oma koduaias. Kui sul on avara vaatega kuppelmaja nagu Domelor aiamaja, saad nautida hästi hooldatud muru ka vihmastel ja jahedatel päevadel, sest aiamaja hoiab sind tuule ja vihma käest varjus.