1. Viljapuude lõikamise eesmärk on muuta puu laiuvamaks ja madalamaks, nii pääseb võrasse valgust ja õhku, tänu sellele paraneb viljade kvaliteet ning haiguseid ja kahjureid on vähem. Samuti on vilju kergem korjatada.

2. Viljapuid lõika alates veebruari lõpust, kui suuremad külmad on möödas, kuni pungade puhkemiseni.

3. Kasuta töökorras ja teravat käsi-, aku- või mootorsaagi jämedamate okste väljalõikamiseks ning oksakääre peenemate okste väljalõikamiseks. Kõrgema ja vanema puu puhul võta appi redel, et ulatuda paremini ülemiste oksteni.

4. Lõikamise eripära sõltub nii puu liigist kui sordist. Näiteks hariliku pirnipuu sordid on väga püstiste okstega, hapu kirsipuu oksad on peenikesed ja tihedad, samal ajal kui magus kirsipuu võra on hoopis hõredam, oksad on jämedad ja pikad.

Pildid vasakult:

  • Eemalda murdunud oksad
  • Eemalda võra sisse kasvavad oksad
  • Eemalda allapoole kaarduvad oksad

5. Noore viljapuu esimesed kasvuaastad on kriitilised! Kuigi oksi on vähe, tuleb siiski puud lõigata ja võra oskuslikult kujundada. Vajadusel kutsu appi spetsialist.

6. Vanema puu lõikamine tuleks ära jaotada kahe kuni kolme aasta peale, et ei tekitaks puule liiga palju stressi.

7. Proovi vältida olukorda, kus ühele oksale tekib kõrvuti mitu suurt haava. Kui on valida, siis lõika pigem välja üks suur oks kui mitu väikest, puul on kergem ühte haava kinni kasvatada.

8. Lõika välja:

  • Haiged, kuivanud ja murdunud oksad,
  • liiga püstised oksad
  • võra sisse kasvavad oksad,
  • alla kaarduvad oksad,
  • ristuvatest okstest kehvema kasvusuunaga oks,
  • paralleelsetest halvema asetusega oks.

9. Lõikamisel hoia oksakääre nii, et toetustera muljuks äralõigatavat oksa ning suru kääride lõiketera võimalikult vastu allesjäävat oksa/tüve – nii väldid tüügaste tekkimist.

10. Suuremad kui kolme sentrimeetrise läbimõõduga haavad kata haavamäärdega.