Kui sa tahad oma perekonda või sõpru jõulude ajal üllatada, siis miks mitte kinkida neile midagi päris oma kätega tehtut? Äkki just efektne puidust jõululatern! Siin on lühike juhend, kuidas mõne lihtsa sammuga saagida puunotist latern.

Õige puidu valik

Ei ole lihtne öelda, milline puit on nikerdustöödeks parim. Pea kõiki Eestis kasvavaid puuliike saab kasutada meisterdamiseks. Võta näiteks sobivates mõõtudes kase või männi nott ja hakka aga peale, peaasi, et valitud nott mäda või pehkinud poleks.

Kaitseriietus

Ära unusta kaitseriietust kui töötad mootorsaega. Ka akusaega töötades on kaitseriietuse kasutamine vajalik. Alati tuleb kanda kaitseprille või visiiri ja kõrvade kaitsmiseks näiteks kõrvatroppe või -klappe. Kui töötad metsas, siis on vajalik ka kaitsekiiver. Ka käsi ja jalgu tuleks sobivalt kaitsta. Kanna töökindaid, lõikekaitsega turvapükse ja turvasaapaid

Sobilik mootorsaag

Mis puutub detailsesse puidust nikerdamisse siis on STIHL'i Carver-tüüpi saed on õige valik. Spetsiaalne nikerdamisevarustus on madala vibratsiooni ja tagasilöögiga. Kitsas juhtplaadi ots võimaldab teha peeneid kontuure ja täpseid lõikeid. Samas on mugav kasutada akusaagi, mis teeb vähem müra ja mida on mugav kasutada.

Mida vaja?

  • Puunott läbimõõduga 30-40cm, pikkusega 35-40cm
  • Saagimispukki
  • Noti kinnitamiseks koormarihma
  • STIHL'i kettsaagi
  • STIHL’i kirvest
  • Märkekriiti joonte tegemiseks
  • Turvavarustust

Kujundi joonistamine.

Enne sae käivitamist tee kindlaks, et nott on rihma abil kindlalt puki külge kinnitatud. Kui nott kindlalt kinnitatud, siis märgi kriidiga lõigete asukohad, siis on lihtsam saagida.

Kui märked tehtud, siis tee saega põhilõiked ja eemalda noti südamik. Selleks tee kaks umbes 30 cm pikkustparalleelset lõiget noti otsast noti keskosa suunas, pööra notti 90 kraadi ning korda lõiked.

Pane tähele!

Sellisel viisil saagimisel on tagasilöögi oht väga suur, järgi kindlasti ohutusnõudeid!

Kui lõiked tehtud, siis järka nott umbes 30 cm pikkuseks, et saaksid kirve seljaga südamiku välja koputada. Noti otsast ära lõigatud ketast saad kasutada hiljem laterna aluseks. Kui laterna põhikuju on valmis saetud, saab alustada detalide viimistlusega. Sae ümarasse vormi noti kandiline sisemus, jälgi, et ei sae laterna külgi liiga õhukeseks!

Valgusvihkude lõiked

Laterna põhikuju on valmis. Nüüd tuleb teha lõiked, et valgus kumaks läbi laterna seina. Siin saab olla loominuline ja lõigata selliseid kujundeid nagu iganes soovida. Kasuta kriiti kontuuride joonistamiseks. Aga pane tähele, juhtplaadi otsaga lõikeid tehes on tagasilöögi oht suur!

VIHJE: Tee valguse lõiked enne koorimist, sedasi saab vältida kildude välja löömist lõigete pinnalt. Kasuta liivapaberit lõigete tasandamiseks.

Laterna viimistlemine

Viimistlemine tagab, et latern säilib kaua ilusana. Kui kasutasid kuiva puitu ja hoiad laternat sisetingimustes, siis oled laterna juba valmis saanud! Kui kasutasid poolkuiva puitu, siis töötle seda sisetingimustes kasutatava puidukaitsevahendiga või mõne loodusliku tootega.

Kui plaanid laternat väljas hoida, siis kasuta spetsiaalset välitingimuste puidukaitsevahendit. Laterna valgustamiseks saab kasutada küünalt või LED valgust, mis on mõeldud nii sise kui välitingimustes.