Talvel õues töötamisel on õige tööriietus ainuke asi, mis hoiab sind soojas. Siin on mõned meie parimad praktikad, mida silmas pidada välitöödeks riietumisel!




1. Oluline on riietuda kihiti ning mitte väga tihkelt. Riiete vahele jääv õhk hoiab soojust paremini. Pisut lohvakamad riided võimaldavad lihtsamini kihte lisada või vähendada vastavalt tegevusele kogu päeva jooksul.

2. Vähese aktiivsusega tööülesanded põhjustavad keha liigset jahtumist, seega on oluline kanda piisaval hulgal riidekihte, mis sind soojas hoiaksid. Samas, kui higistad ohtralt, võib olla see märk, et pingutus on liialt tugev. Kui töökoormus väheneb olulisel määral, siis tuleb kohe ka soojem kiht peale tõmmata, et aeglustada jahtumist. Kasutatav riietus peaks olema tehtud materjalist, mis suudab soojust hoida ka märjana. Sellised materjalid on näiteks vill, polüester (fliis) ja polüpropüleen, mida kasutatakse hea kvaliteediga sooja pesu puhul.

3. Ära unusta piisavalt vedelikke tarbida, et keha vedelikukaotust kompenseerida!

4. NB! Puuvill on üks kehvemaid valikuid, mida talvisel ajal sooja hoidmiseks kasutada. Kui puuvill saab märjaks vihmast, lumest või higist, hakkab see kehast soojust välja juhtima. See efekt on eriti hästi tuntav näiteks puuvillaste sokkide, aluspesu või T-särgi kasutamisel, sest need on esimesed kõige nahalähedasemad kihid. Sulematerjal (sulevestid ja –joped) on küll väga hea soojusjuht, kuid kaotab igasuguse soojapidavuse märjana, seega see talviseks tööks pigem ei sobi.




ERINEVAD KIHID:
Talviseks mugavaks tööks tuleks kihiti riietumist kasutada kõikide kehaosade külma eest kaitsmiseks (püksid, sokid, joped-jakid, kindad ja mütsid). Kõik algab esimesest imavast riidekihist ning sealt edasi juba tugevamate ja paksemate riideesemete juurde.


Imav kiht
See on kiht, mis on vastu sinu keha. Et vältida keha jahtumist higistamisel, tuleb higi kehast eemale juhtida järgmisesse riidekihti. Soovituslik on kasutada sünteetilist sooja pesu ja sokke. STIHL soe pesu on spetsiaalselt väljas töötamiseks disainitud. Sellel on õmblusteta ühenduskohad keha kaitseks ning optimaalsed soojust juhtivad omadused. Lisaks takistavad kasutusel olevad hõbedaioonid ka ebameeldivate lõhnade tekkimist. NB! Siin kihis on ülioluline VÄLTIDA PUUVILLA!


Soojakiht
See kiht on oluline esimese kihi poolt ära juhitud niiskuse vähendamiseks ning samas ka sooja hoidmiseks. Ideaalne on õhuke fliisist või villast kampsun/sviiter. STIHL Dynamic pehme ja väga elastne mikrofliisjakk on ideaalne selleks ülesandeks. 97% polüester ja 3% elastaani tagavad hingavuse ja kiire kuivamise.


Lisasoojakiht
See kiht on eriti oluline, kui tehakse vähese kehalise aktiivsusega tööd. Sobivad paksud fliisid või villased kampsunid, mis hoiavad sooja keha juures.


Välimine tuule- ja veekindel kiht
See kiht kaitseb keha erinevate ilmastikutingimuste eest ja hoiab kogu soojuse kehaligi.




50% meie keha soojusest kaob läbi pea, mistõttu on pea katmine eriti oluline kehatemperatuuri reguleerimisel. Ehk siis tuleb kindlasti kanda talvemütsi! Torusalli (buffi) võib kasutada mütsi all niiskuse ära juhtimiseks. Samuti kaitseb torusall nägu külmanäpistuse eest


Ka käsi tuleb kaitsta külma eest. Kõige efektiivsemad soojad kindad on loomulikult labakindad, kuid kuna nenedega on keeruline teha täpsust nõudvaid töid (nagu näiteks saagimine), siis ei ole need eriti otstarbekad. Mõttekas on kanda õhemaid sõrmkindaid labakinnaste all, et täpsemate tööde jaoks labakud käest ära võtta.



Talvetöödeks on jalas kõige efektiivsem kasutada kahte paari sokke - õhukest sünteetilist sokipaari ning villast sokipaari nende peal. Nii saab liigne niiskus nahalt ära juhitud ning samas soojus jääb kihtide vahele pidama. Jalad on soojas isegi niiskena. Jalanõu suurus on samuti oluline. Varbal peab jääma mänguruumi, vältida tuleks tihkelt istuvaid saapaid, mis piiravad vere liikumist jalgades. Mõned inimesed eelistavad kasutada ainult ühte paari villaseid ja/või sünteetilisest materjalist sokke ja soojustatud talvesaapaid ning kanda kaasas igaks-juhuks ühte kuiva sokipaari.

Kui riietuda õigesti, on talvel ka suure külmaga õues töötamine mõnus ja lihtne. Tuleb jälgida ainult, et ei tekiks alajahtumist või külmanäpistust.

Jõudu tööle!