Muru õhutamine tasub ette võtta, kui pinnas on piisavalt kuivanud. Miks tasub seda üldse teha? Kinnitallatud muru ei saa piisavalt hästi kätte vajalikku vett ning toitaineid.

Sambla eemaldamine ei pruugi olla vajalik igas aias. Mõnele meeldibki pisut sammalt murukamarate vahel. Tasub aga silmas pidada, et sammal võib üsna edukalt lokkama hakata ning pärssida seeläbi muru kasvu.

Kas muruhoolduses oleks vaja teha mõlemat? Jah – tasuks teha. Samblaeemaldiga töötades küll õhutatakse ka kergelt pinnast, kuid sügavama ja kauemkestva tulemuse annab siiski muru õhutamine teradega.

Miks muru sammaldub? Lühidalt – muru kasvutingimused pole enam soodsad. Näiteks muld on liialt tihkeks tallatud, ülemäärane niiskus või happelisus, vähene väetamine. Liiga madala niitmisega võib teha samuti murule karuteene. Kõik see muudab muru juurestiku nõrgaks ning seetõttu on ka muru tundlik külma ning põua osas.

Sammaldumist saab edukalt ennetada muru lupjamisega. Seda tasuks aga teha sügisel. Võib teha ka varem, kui ei häiri valged graanulid muru sees. Siiski on sügisel lupjamisel veel üks eelis – just sügis-talvisel perioodil võtab sammal võimust, kuna olud on niiskemad.

STIHLi valikus olev samblaeemaldaja täidab edukalt nii õhutamise kui ka sambla eemaldamise rolli, kuna all olev tööorgan on vahetatav! Piidega variant on tõhus sambla eemaldamisel. Tihedalt paiknevad terad seevastu tekitavad piisavalt sügavad sisselõiked, et vesi ning toitained jõuaksid paremini juurteni. Nii terad kui ka piid on komplektis kaasas! Valikus on juhtmega variant RLE 240, mis on hetkel ka ülisoodsa hinnaga - 129 €! Kes hindab veelgi rohkem mugavust, sel tasuks valida akutoitel samblaeemaldaja RLA 240

Peale muru õhutamist riisu pinnas korralikult ära. Tasuks pinnasele puistata ka liiva, et tekitada hea drenaaž.

Kahjustatud pindade taastamine

Kui märkad peale tööd tühjemaid ja hõredamaid laike, siis seal tasuks teha taastustöö:  

  1. Kobesta mullapind
  2. Kata pind istutusmulla ning muruseemne seguga
  3. Lükka segu ühtlaselt pinnale laiali, soovitatavalt harjaga
  4. Kasta pinnas

Kokkuvõtvalt:

  1. Eemalda kõdu, lehed ja oksad
  2. Käi murulapp üle samblaeemaldajaga
  3. Seejärel töötle pinda muruõhutusteradega
  4. Riisu pind korralikult
  5. Vajadusel tee parandustööd
  6. Kui muru hakkab juba kerget rohelust näitama, on aeg muru väetada

Selliselt toimides saad terve suve nautida kevadise tööpäeva vilju – ilus, pehme ja roheline muru Sinu aias!