Talvitumiseks ettevalmistamine on rooside puhul kõige olulisem tegevus ja roosid vajavad selleks palju enam hoolt kui muud taimerühmad. Vaid pargiroosid ei vaja spetsiaalset ettevalmistust. Ärge kiirustage roose sügisel tagasi lõikama! Kõik lahtised lõikehaavad, mida taimedele vastu talve tekitada, nõrgestavad taime, sest haavade kaudu kaotavad taimed vett ja erinevatesse haigustesse nakatumise risk tõuseb. Eemaldada tasub haiged lehed ja õite jäänused. Kõike muud saab tagasi lõigata kevadel. Kui aga on soov roose talvitada spetsiaalselt ehitatud tunnelis, siis tuleb küll põõsad sügisel 30-40 cm kõrguselt tagasi lõigata. Siinkohal 3-4 peamist reeglit rooside ettevalmistamiseks.

Pärast esimesi öökülmasid puhasta roosid taimejäänustest. Selleks eemalda äraõitsenud õied, lehed ja lehejäänused, ka umbrohud põõsas seest ja sinna kinni jäänud teiste puude lehed. Taimejäänustel talvituvad erinevate seenhaiguste eosed ja seepärast tuleb roosipõõsad püüdlikult puhtaks teha. Eemaldatud praht kindlasti põletada, mitte komposteerida.

Mulda roosid 20-25 cm paksuselt ülesse. Selleks kasuta täiendavalt kohale toodud mulda või kasvuturvast. Turvas ja muld on parimad selles mõttes, et kevadel katet eemaldades tõmmatakse kattekiht samasse  põõsa ümber ja seda pole täiendavalt tarvis ära vedada. Ülessemuldamisega kaitseme eeskätt taimede kultuurosa täieliku külmumise eest, samuti rooside juuri.  

Püsivate külmade tulekul kaetakse roosid täiendavalt kuiva ja sooja hoidva materjaliga. See kiht ei ole enam paks, 5-7 cm on piisav, kasutada on hea katteturvast, puiduhaket, ka kooremultši või kuivi lehti. Kattekiht omakorda kaetakse kuuseokstega. Oksi ei pea kuhjama paksult, piisab ühekordsest kihist, mille ülesandeks on koguda lund, vältida kattematerjali laialipuhumist, tõrjuda mingil määral närilisi ja kaitsta roose kevadise päikesepõletuse eest.

Roni- ja tüviroosid tuleb tugedelt vabastada ja maha painutada ning kinnitada. Roniroose tagasi ei lõigata, tüviroosid lõigatakse 4-5 punga peale tagasi. Nii tüvi- kui roniroosid painutatakse ettevaatlikult maha, kinnitatakse maapinnale ja kaetakse kattematerjalidega eelpool kirjeldatud viisil. Siiski on vanu, jämedaid tüviroose väga keeruline maha painutada ja parem on kohe istutada tüviroosid 15-20 l konteineritesse. Konteinertaimed talvitatakse ületalve jahedas ruumis.

Roose saab edukalt talvitada ka selleks spetsiaalselt valmistatud tunnelites. Tunnel pole midagi muud, kui metallist, plastikust või puidust ehitatud sõrestik, mille alla jäävad roosid (ka tüvi- või roniroosid) varjule. Kõigepealt kaetakse taimed eelpool kirjeldatud viisil kattematerjaliga ja ka kuuseokstega. Seejärel tõmmatakse püsivate külmade saabumisel sõrestikule peale õhku läbilaskev kangas, või ka kile. Kile kasutades tuleb tuulutuseks tunneli avad jätta lahti. Kangas või kile kinnitatakse ja roosid on talvitumiseks valmis. Tunnelis on soodne kliima rooside talvitumiseks, kattematerjal ei märgu ning hoiab hästi sooja. Ohuks on vaid närilised. Soe ja kuiv keskkond meelitab ka neid ja seepärast tasuks panna närilistele tunnelitesse mürkhõrgutisi.

Kevadel eemaldatakse kaetud roosidelt tunnelikangas ja kuuseoksad esimesel võimalusel kui maapind sulab. Normaalsetes oludes on see võimalik aprilli II poolel. Talvised mulla ja turba kattekihid tasandatakse põõsaste ümber. Kui maapind on täielikult sulanud, väetatakse roosid spetsiaalselt roosidele valmistatud kevadväetisega.

Soovitused pani kirja Räpina Aianduskooli õppemajandi juht Urmas Roht